Julgåvan, representationslunchen och momsen

Nyheter & artiklar

Med jämna mellanrum kommer våra experter att bjuda på krönikor och artiklar som baseras på händelser från deras dagliga arbete kopplade till respektive område. Vi kommer också att uppdatera dig om de senaste lagarna, reglerna och bestämmelserna.
Responsive Image
arrow_backVisa alla artiklar
Artikel

Julgåvan, representationslunchen och momsen

Anna och Lena
Anna Sandberg Nilsson, Lena Westfahl

Det lackar mot jul men innan dess ska julbord avsmakas och julgåvor delas ut. Det är viktigt att tänka rätt för att inte gå miste om momsavdraget. Här kommer några momstips inför julen.

  • Köp julgåvor till anställda för max 450 kronor inklusive moms. Då får man dra av momsen om man bedriver momspliktig verksamhet.

 

  • Julgåvor i form av presentkort? Absolut, och under vissa förutsättningar är presentkortet en s.k. enfunktionsvoucher som ger möjlighet till momsavdrag.

 

  • Julgåvor till kunder är inte avdragsgilla inkomstskattemässigt och det finns inte heller rätt till momsavdrag. Däremot finns möjlighet till avdrag för enklare reklamgåvor av förhållandevis obetydligt värde. Värdet ska då hålla sig kring cirka 300 kronor och det ska finns en direkt anknytning till företagets verksamhet, t.ex. en företagsloggad gåva.

 

  • För att inleda eller upprätthålla affärsförbindelser eller liknande kan man bjuda på julbord. Då får man dra av momsen på ett belopp om högst 300 kr exklusive moms per person och förtäringstillfälle. Det gäller under förutsättning att avdraget kan anses skäligt och att utgiften har ett omedelbart samband med verksamheten.

 

  • För julfesten med alla anställda får man dra av momsen på mat och dryck på ett belopp om högst 300 kronor exklusive moms per person. Dessutom finns möjlighet att använda ytterligare 180 kronor som underlag för avdrag per person för kostnader för t.ex. underhållning och utsmyckning i lokal.

 
Läs mer om julgåvor och representation mm i Rätt Moms.